Nordic walking mistrzostwa mazowsza pracowników oświaty

Drugi raz na leśnej trasie ze startem i metą na stadionie w Lelisie nieopodal Ostrołęki 15 września odbył się marsz nordic walking jako Mistrzostwa Mazowsza Pracowników Oświaty.
Zawody zorganizowane zostały przez Oddział Powiatowy ZNP w Ostrołęce i Okręg Mazowiecki ZNP w Warszawie. Niebagatelny wkład w przeprowadzenie imprezy miały władze Gminy Lelis udostępniając tereny sportowe i budynek szkoły oraz delegując pracowników do zadań technicznych. Nad całością działań na miejscu, łącznie z oznakowaniem trasy, czuwał Prezes Ogniska w Lelisie Kolega Maciej Brzeski, który równocześnie był głównym sędzią zawodów. Trasę zabezpieczali druhowie z Ochotniczej Straży Pożarnej w Lelisie wraz z ostrołęckimi związkowcami jako pomocnicy sędziego.
Pogoda sprzyjała zawodnikom, po nocnych opadach przejaśniło się, czasami przygrzewało słońce. Na trasę ruszyło 46 zawodniczek i zawodników (część w obawie przed deszczem nie przybyła na start). Rywalizacja przedstawicieli 7 mazowieckich powiatów była zacięta. Radosław Lutek z Radomia tym razem wziął rewanż na ubiegłorocznym zwycięzcy Mariuszu Wiśniewskim z Łysych (Wiceprezesie Oddziału w Ostrołęce). Obaj przeszli 4300 metrów szybciej niż w roku ubiegłym, z czasami poniżej pól godziny. Małżonka Radosława - Karolina była najszybsza wśród pań, straciła nieco ponad 3 minuty do zwycięzcy. Oto najlepsi w poszczególnych kategoriach:
Kobiety 2
1. Litwa Małgorzata - Ostrołęka, "Solidarność",
2. Kaczmarczyk Anna - Dzbenin, ZNP Ostrołęka,
3. Suska Magdalena - Ostrołęka, ZNP Ostrołęka.
Kobiety 3
1. Lutek Karolina - Radom, ZNP Radom,
2. Bacławska Agnieszka - Lelis, niezrzeszona,
3. Majkusiak Aneta -Radom, ZNP Radom.
Mężczyźni 2
1. Gwiazda Tomasz - Zalas, ZNP Ostrołęka,
2. Zacheja Adam - Małkinia Górna, ZNP Ostrów Mazowiecka,
3.Gumowski Sylwester -Troszyn (Ostrołęka) – niezrzeszony.
Mężczyźni 3
1. Lutek Radosław - Radom, ZNP Radom,
2. Wiśniewski Mariusz - Łyse, ZNP Ostrołęka,
3.Krawczak Andrzej - Zatory (Pułtusk) – niezrzeszony.
Cztery oddziały ZNP wystawiły swoje drużyny, które uplasowały się w kolejności:
1. Oddział ZNP w Radomiu,
2. Oddział Powiatowy ZNP w Ostrołęce,
3. Oddział Powiatowy ZNP w Ostrowi Mazowieckiej,
4. Oddział Powiatowy ZNP w Wyszkowie.
Nagrody rzeczowe dla zwycięzców ufundowali Patroni Mistrzostw: Pan Piotr Liżewski - Starosta Ostrołęcki oraz Pan Paweł Niewiadomski - Prezydent Miasta Ostrołęki. Władze Okręgu Mazowieckiego ZNP w Warszawie reprezentował Kolega Prezes Tomasz Korczak, który nie krył dumy z sukcesu „swoich” związkowców z Radomia.
Po rywalizacji zawodnicy, goście i część kibiców spożyli obiad z rejbakiem (rodzaj babki ziemniaczanej) i innymi specjałami kurpiowskiej kuchni. W rozmowach przebijał jeden motyw – spotkajmy się na zawodach za rok, zachęcajmy znajomych do startu.

Zapraszamy więc chętnych, nie tylko z Mazowsza na marsz do Lelisa– może impreza rozszerzy zasięg na sąsiednie województwa. Organizacyjnie sprostamy.
Robert Chorowicz – Prezes Oddziału Powiatowego ZNP w Ostrołęce.
Copyright 2011 Nordic walking mistrzostwa mazowsza pracowników oświaty. All Rights Reserved.